a


19 Şubat 2014 Çarşamba

Bir Rus Bioagrafisi : Mioski Milodovich

*
~ Herkese Kocaman Merhaba ~


  *


Bugun  size iki yazi yazmayi planliyorum.Biri bir urun yorumlama digeride kendi hayatimdan bir oyku.

Simdi okudugunuz yazi kendi hayatimdan bir oyku. Beni ve ailemi cok etkileyen bir olay.Biz yillardir kedi kopek gorunce yardim etmeye calisiriz elimizden geldigince. Annem ne olursa olsun yardima muhtac olan birini (insan,hayvan  bazen susuz bir bitki bile olabilir ) elimizden geleni yapmamizi soyler ve ogretir bize. Ama bazi durumlarda oyle cafesiz kalirsiniz ki bir turlu yardim edemezsiniz.




Bundan yaklasik olaran bes sene once bir kis gunu bardaktan bosalircasina yagmur yagiyordu. Annem yillik agir griplerinden birini olmus yatak dosek agzi yuzu ucuklu yatiryirdu. Hic birimiz uyuyamiyorduk cunku duydugumuz yavru kedi miyavlamasi geceyi yariyor yagmurun gurultusunde bile evin icine kadar geliyordu. Aslinda bu bebegin miyavlamasini bir gundur duyuyorduk . Lakin kedi yavrulari anneleri tarafindan ilk kendi baslarina birakildiklarinda bagirirlar. Hala kabullenememis de olsam
 birakir anneleri bir aylik olduklarinda ve onlar hayatta kalmak zorundadir. 
Bunu  bilir genelde eger gunduz 
duyuyorsak sesi bakar bir yerde mahsur filan kalmamisaa kediye mudahale etmeyiz. Zaten civara bolca yemek koydugumuzdan ac kalma riski de yok. Ama bu bebek bir onceki gece baslamisti bagirmaya.




Bilenler bilir geceler cok acimasizdir   ve cok kritiktir hayvanlarin hayatinda. Hep su cumle gecer hasta /yarali bir hayvanda "bir su geceyi atlatsin ozaman hayatta kalir " ilk gece sabaha karsibbasladi bebek bagirmaya. Gece sesine uyandik ama anne kedilerin huyunu bildigimizden birsey yapmadik. Gunduz o yagmur basladi iste aman allahim ne yagmur. Zaten gunduz hayat da gurultulu oldugu icin birde yagmur eklenince "aaa sustu kedi "diye dusunduk farkedemedik.Aksam olunca ama ses kulagimiza geldi. O yagmurlu aksamda huzur bizim evimizi terketti. Annem cok hasta ben ayak parmaklarimdan kalcama kadar alcili bir bacaga sahibim tuvalete banyoya annemle ya da ablamla gidiyorum.  Ablam ve ben karanliktan gercekten korkariz ve bu kedicigin sesi zifiri karanlik olan arka bahcemizin baskalarinin arka bagceleriyle kesistigi bir yerlerden geliyor. Zifiri karanlik ve yagmur; ve de geceyi yaran ses.
 Ablam beni mutfaga tasidi pencereyi actik ben ablami oradan izleyecektim yaninda olamasam da orada olacaktim. Ablam arka bahceye gecti duvara cikti ve kayboldu.

*
 Karanlikta sadece elindeki isigin aydinlattigi  yer gorunuyordu. Ve sesini duydum "Buldum !"  Allah allah biraz kisa ve kesik olmamismiydi bu "buldum " hani nerde " elciin ayyy suna baak nasil minnoooosss  nasil tatli  yerim seni beennn usudunmu sen bakiim abidi gubidiler " zira ben tatli olmayan bir kedi yavrusu gormedim. Meretler hep cok tatli.



Ablam eve geldi elindeki ortuye sarili seyi salona getirdi ve cok net hatirliyorum dedigini " elcin bu cok kucuk ve garip " Ablam sok olmustu. Biz o seneye kadar bir cok kopek besledik ama evde hic kedimiz olmamisti ta ki Mia’nin abisi Kenny'ye kadar. Kenny'yi ben eve getirmis ben buyutmustum. Cok da yanlis buyutmus; bir kopek gibi yetistirmistim. Kenny kopeklerle takilir kedileri sevmez yabancilara kendince havlar vesaire. Bunun akabinde ailede kedilerden sorumlu devlet akani olarak ise basladim. Odemem bolca minik kedi beslemek cislerini kakalarini yaptirmak olarak yapiliyordu. Ablamda aramizda kedilerle en hasir nesir olan ben oldugum icin bana soran gozlerle bakiyordu .Annem geldi bakti ve "hemen banyoya gotur sakin burda cikarma " dedi


.Lanet olasica koltuk deynekleri!! Bir turlu gidip bakamiyordum. Ablam banyoya gecti bende yanina geldigimde gordum. Kedi gercekten cok kucuktu , cok pis , cok islak ve garipti. Garipligi sundan kaynaklaniyordu ; bir gozu resmen disari dogru buyumustu digeride buyumeye baslamisti. Ama teki neredeyse patlayacak gibi gorunuyordu. Bir sivilce,ciban gibi ucu sivrilerek disari buyumustu. İlkkez boyle birsey goruyorduk. Annem hemen evdeki Teramicyn Pomadi getirdi. Gozlerine surduk. Suyla karistirilmis sutu enjektorle icirip cisini/kakasini yaptirdik.Annem isitici ile banyoyu isitti.


Soyle bir sorunumuz vardi ; ablam ertesi gun universite okudugu sehre donmek zorundaydi ve bu kediyi goturmesi imkansizdi. Annem cok agir calisiyor ameliyatlardan ameliyatlara  kosuyor eve geldiginde zaten hasta oldugundan kilini kipirdatamiyordu. Bu bebek eger gun icinde beslenmezse ilaclanmazsa  imkansizdi yasmasi. Kader zorluyor bizi. Zaman geciyor tik tak. Sabah ablam otobuse binmeden once hemen veterinere gitti bir suru ilac aldi.  Bu esnada ben cok agir alcimi tasiyanadigimdan yerde kalcamin uzerinde surune surune gittim bebegin yanina. Birde ne goreyim ; bebegi koydugumuz karton kutu-havlu minik minik onlarca parazitle dolu. Allahim bu kediyi yasatamayacagiz galiba diye dusundum.Burnu agzi hep akinti (solunum yolu enfeksiyonu), bolca bagirsak kurdu ki bu versigimiz guclendirici besinlerde dahil nerdeyse yedigi hic biseyin ise yaramadigi anlamina geliyor, ve su lanet goz enfeksiyonu .





Bu oktada minik bir bilgilendirme yapayim. Hayat hayvanlar icin acimasiz bir yaris oldugundan hasta olduklarini gizlerler. Icgudusel olarak. Cunku hasta hayvan kopeklerde suruden atilir ve ac birakilir kedilerde ise digerleri tarafinda dovulur ve yavruysa olume terkedilir degilsede avladigi seyler baskalari tarafindan alindigi icin sonuc yine olum olur. Bu yuzdende hayvanlar aleminde hastaliklarin semptomlari gorulmeye basladiysa isler ilerlemis demektir.


*
Aaa buarada ablamin nerede nasil bulduguna gelirsek : yagmurdan su dolmus bir giderin icindeymis bebek o islakligi ondanmis.


*
Enfeksiyon gozu kapladigi icin ve goz de disari dogru ciktigindan gozleri kapanmiyordu bebegin.Gozu de kurutmamaliydik ki gorebilsin. Veteriner bu kadar minik bir bebegin ayni anda bukadar cok hastaligi ve ilaclarini kaldiramama olasiliginin cok yuksek oldugunu soyledi. Bebege isim vermedik. Ki bu bizim lugatimizda baglanmamak icin yapilan en buyuk adimdir. Cunku " buldugum yavru yasamadi " ile " abla kirmizi oldu kurtaramadim onu " arasinda cok can yakici bir fark vardir soyleyen icin. O yuzden bu kedinin hic bebeklik resmi de yok .


Neyse cok uzatmadan gunduz her 45 -60 dakikada bir  geceleri iki saatte bir surunerek o bebegin yanina gidip geldim. Ablama bir ay sonra bir tanidigin arabasinda bir kutu yolladik. İcerisinden bembeyaz uzun tuyleri sari kurkle yeryer suslenmis dunya guzeli cekik gozlu bir kedi cikti :) o hayatta kalandi. Ablam gozundekini ne kadar kuculsek de geciremedigimizden cok guvendigimiz cok uzman bir veterinere danisti.Ve Eren bey duruma sasirdi. Cunku telefonla anlattigimizda bu vakalarin hep gozu almakla sonuclandigini soylemisti. Kedinin gozu alinmayacak kadar duzelmisti. Evet cok az goruyordu ama en azindan isigi vardi. Ablam artik bu kediyi alabilecek sartlardaydi ve aldi. Adini Mia koydu. Ama ben bu hayatta kalma becerilerinden sonra hep Mia’nin rus mafyasindan oldugunu rus kani tasindigini dusunup uzun adini  Mioski Milodovich olarak modifiye ettim. Birde gozlerine ek olarak Mia'nin ondeki minik disleride yok. Allahimm o kadar tatli ki o dudaklari acip  uzun dislerin arasinin bos olmasi :D  Galiba biz buldugumuzdan sonra surekli enjektorle beslenme ve ilac icirilmesi sebebiyle ya cikmadilar yada dustuler. İste bunlardan oturude Toto deriz. Toto boyle sekli semali biraz bozuk olan seylere takilan bi lakap mianinda bir lakabi  Toto.




Birde bizim toto ucuncu kattan atlamasin mi !? Ablam aglaya aglata ariyor "Mia oldu ! Atladi !  O kor disarda yasayamaz zaten 3.kattan dustu kesin biyeri kirildi ! kuru mamadan baska biseyi asla yemiyor acliktan olur ! Araba carpar olur ! Yarasi var olur !" derken ablam sokak sokak gezerken Mia’yi sokagin tum kedilerini onune katip  kovalarken bulmus. Evet evet kesin rus bu Milodovichlerden Mia olmali.


*

Gelelim su ana. Mia gordugum (pek de azimsanamayacak sayida kedi gordugum ; hali hazirda sadece evdeki kedi sayisi 5oldugunu da goz onune alirsak ; gordugum kedi sayisini tahmin edebiliriz ) en iyi avci kedi. Yok boyle birsey ucan kacan kurtulmaz Mia'dan. Kediler bortu bocek yakalamayi sever ya iste Mia nin hic bir sinege iki kere saldirdigini gormedim. Tek pence ve is tamam. Ya da oyun mu oynatiyorsunuz Mia’nin oyuncagi yakalamama olasiligi yok. 



Bir de cok konusur Mia. Oyle rahatsiz edici degil.  ‘Mia ‘ dersiniz cevap verir siz ona konustukca da size konusur. Oper . Evet Mia ve Chen siz onlari sevdikce size yalar oper. Mianin tek dusmani var o da evimizin digger oglu ilk goz agrsi Kenny. Mia ve Kenny asla ayni anda odada bulunmuyorlar. Evde surekli trafigi kontrollu tutuyoruz ki birbirlerine girmesinler.Kenny de Mia da digger tum kedi ve kopeklerle gayet guzel anlasiyorlar ama ikisi irbirinin ezeli dusmani. Sanki vakti zamaninda Kenny kardak kayaliklarina cikmis da Mia onu indirmeye gelmis gibi. Ah bir anlassalar.. Ama biz bes yildir onlari denedik ve asla ama asla karsilastirmamaya kararverdik. Zira acimasiz avsci Mia’nin karsisinda Kenny’nin hic dansi yok.




Size bugun birden bunu anlatmak istedim. Icimden oyle geldi . Sabah serviste telefonla yazdim sonra kendime mail attim. Galiba ozledim pofuduk Mia’yi . Gozleri supernatural'dan firlamis gibi gorunuyor yukarida ama normalde hep gozleri kapalidir. Cok nadir bu kadar acar.Birer cizgi halindedir.




Blogumun tamamen kozmetik/bakim blogu olmadigini bir suredir beni takip ediyorsaniz zaten biliyorsunuzdur. Bu tur aklima gelenleri yukaridaki menude ki “ Aklima Ne Geldiye” ye yaziyorum.



Simdilik Hosçakalın ~

*
Hep Mutlu Kalın ~
*

16 yorum:

  1. oyyy çok güzelmiş ama Mia:) diğer yavru öldü sanırım? melek olmuştur o...
    bizde sizin gibyiz, her sene bir yavru geliyor eve, bu sene sitedeki tüm kedileri kısırlaştırdık, bakalım nolucak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo bir yavru vardi oda Miyowskiydi ve yasadi :))

      Sil
    2. kronolojik sirayla anlattigim icin mia nin sagligina buna bagli olarakda adina kavustugu ana kadar ona "kedi" dedigimiz icin kesi olarak,sagliklanipda adina da kavustugu yerden sonra mia olarak anlattim ama sanirim biraz karisik oldu :)) guzel dileklerin icin cok tesekkur ederim :* :* :*

      Sil
  2. oh rahatladım o zaman üzülmüştüm çünkü, demek uzun yaşayacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) tesekur ederim guzel dileginiz icin insallah uzun yasar :))

      Sil
  3. Bil bakalim ben sana yazarken kucagimda kim var ? :) ipucu vereyim rus birisi :) ayy unutmusum ablam zaman geciyo simdi guldum yazdiklarini okuyunca :) hatirliyomusun elime pence atmisti ben cok korkup gelip sana sormustum bu beni parcalayacak ablaaam die :) parcalayacagindan korktugum hayvanda avuc icime sigiyodu :)) miowskiyi yerine opuyorum suan muaah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa evet hatirladim ;D oda o bucur haline bakmadan elimdeyken bana atar yapiyordu :) amakiyamam ilaclardan bikmisti :)

      Sil
  4. Canım bulduğunuz kedi bu mu anlamadım orasını.. Bizde annesinin ölüsü üzerinde uyuyan ve ağlayan bir kediyi sahiplendik. Daha küçük yavruydu evdeki büyük kedi kabullenemedi ama yavru ona kendini sevdirdi :) Şimdi büyük kedi bizi görmüyor o kadar çok seviyor ki gelen kediyi bizi değil onu öpüyor artık :)) Nasıl alıştı hala şaşırıyorum ilk başlarda yemeklerini paylaşamıyor birbirlerini yolmaya calısıyorlardı ama artık beraber aynı kaptan yemek bile yiyorlar. Bunun nedeni bizim küçük yavrunun büyük olana kendini zorlaaa sevdirmesi sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh sanirim tam anlatamamisim. Evet buldugumuz kedi bu. Suanda bes yasinda saglikli bir erkek :) yazinin basinda hep kedi dememin sebebi kronolojik siralamaydi.yani olaylarin basinda hep kediydi adi ne zaman iyilesti yasadi ozaman mia oldu :)

      Bizde isler biraz garip.mia kennyden 8ay kadar kucuk ama saldiran taraf mia ve iki erkek kesiyi birturlu alistiramadik birturlu.basta hep yavruyu istemezler ama bir iki surtusmeden sonra kabullenirlee. Lakin bizim yavru buyugu istemesogi icin kaynasamadilar

      Sil
    2. Ya inanmicaksin gece gece aklina dustu cevap verdin mi diye telefonu aldim bloguna idinlandim uyumak uzereydim halbuki :)) Cok sevindim Mianin yasadigina insallah butun muhtac kedilerin kaderi boyle olur. Opuyorum ikinizi :)

      Sil
  5. Ahh canım ne kadar keyifli bir yazı olmuş çok keyifle okudum. Zor zamanlardan sonra sonunun iyi olmasına çok sevindim.K eşke herkeste bir nebze vicdan olsa dışarıdaki canlılara karşı. Elimden gelse dışarıdaki bütün canlılara yardım edebilsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy tesekkur ederim guzel yorumlarin icin :) :) :) vicdan konusuna kesinlikle katiliyorum.Ozaman dunya cok daha guzel olurdu. sadece hayvana degil insana bitkiye dunyaya vicdanli olmak gerekiyor ama maalesef gunumuzde ne hayvana ne insana ne dunyaya vicdanli yaklasan insan pek kalmiyor.

      Ayni dilegi paylasiyorum kesinlikle :) :*

      Sil
  6. nasıl sıcacık bir hikaye yüreğinize sağlık

    gözleri böylemi kaldı yani sanki uykudan uyanmış canım benim ogünde almasaydınız sabahı göremezdi sevgili miacık

    kedili yaşam güzel, kedili yaşam sıcacık, kedili yaşam yaşanmya değer her eve en az bir kedi diliyorum

    miaya öpücükler

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cook tesekkur ederim sizinkide sicacik bir yorum olmus :)
      Evet gozleri boyle kaldi genelde kisiyor pek acmiyor nadirende son fotograftaki gibi aciyor en fazla.
      Son hali yani suanki hali kitabin uzerindeki hali :) yakisikli kocaman bir abi oldu

      Gercekten kediler kopekler insanin hayatinda o kadar cok seyi degistirip guzellestiriyor ki...
      miada kocaman opuyor sizi :)

      Sil
  7. 4 kedim var ve kedi bulma ve kurtarma hikayelerin ( sadece kedi değil tabi) çok seviyorum. Çok keyifle okudum. Asıl önemli noktaları atlamış olsanda, Mia ve diğer kurtarılan kedicikler çok şanslılar. Ölümden dönüyorlar.. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorumunuz için çok teşekkür eerim :) aslında farklı bir anlatım tarzı kullanmaya çalıştım ama pek açık olmamış sanırım :) bende sonu güzel biten hikayeleri okumayı çok seviyorum ama kalbim kötü sonları okumama izin vermiyor :) o yüzden sanırıjm hiç kötü sonları yazamam blogumda :) ve umarım hep sonalr güzel olur :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...